ANTI-DOPING

Borba protiv dopinga u sportu

 

Borba protiv dopinga u sportu već godinama je strateški cilj na globalnoj i nacionalnoj razini. U stvaranje politike i strategije borbe protiv dopinga u sportu uključene su države, Međunarodni olimpijski i paraolimpijski odbor, međunarodne sportske federacije, nacionalni sportski savezi i različita vladina i nevladina tijela.

 

Zajednička akcija rezultirala je 1999. godine osnivanjem Svjetske antidoping agencije (WADA), te 2003. godine donošenjem Svjetskog kodeksa protiv dopinga. Na svjetskoj konferenciji 2003., u Kopenhagenu prihvaćen je Svjetski kodeks protiv dopinga kao osnova u borbi protiv dopinga u sportu širom svijeta. Države koje su usvojile i potpisale Kopenhagensku deklaraciju protiv dopinga u sportu (među njima i naša) priznaju i podupiru ulogu Svjetske antidoping agencije (WADA-e) i njezin Kodeks, te su se obvezale na međunarodnu i međuvladinu suradnju u usklađivanju antidoping politike i prakse u sportu.

 

Dokument Popis zabranjenih sredstava za 2024. godinu sadrži potvrđeni popis svih zabranjenih sredstava i metoda kojeg je potvrdila Svjetska antidopinška agencija (WADA). Na sljedećem linku možete preuzeti navedeni dokument:

 

Popis zabranjenih sredstava za 2024. godinu

 

Sportaši, kao i svi drugi ljudi, mogu imati zdravstvene probleme koji od njih zahtijevaju korištenje određenih lijekova. Ako lijek koji sportaš prilikom terapije mora uzimati sadrži zabranjene supstancije, sa izuzećem kod korištenja zabranjenih supstancija u zdravstvene svrhe (TUE), može mu se odobriti uzimanje takvog lijeka. Obrazac Terapijsko izuzeće (TUE) možete preuzeti ovdje.

 

WADA ADEL platforma

 

Za više informacija, posjetite stranice: HZJZ, WADA i IPC.

Skip to content