Ristoski i Katanušić najuspješniji atletičari u 2021. Godini

Nakon završenog radnog djela sjednice izborne Skupštine Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom održanog 21. prosinca u Hotelu International u Zagrebu održano je svečano proglašenje najuspješnijih atletičara s invaliditetom, trenera i klubova HASOSI u 2021. godini. Dobitnicima je dodijeljena nagrada Grb HASOSI, a uručio ih je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora g. Ratko Kovačić.

Najuspješniji atletičar u 2021. godini je Ivan Katanušić, član Atletskog kluba osoba s invaliditetom Uriho iz Zagreba. U kategoriji atletičara sa potkoljenom amputacijom na najelitnijem natjecanju u parasportu, na Paraolimpijskim igrama u Tokiju postigao je odličan rezultat i zauzeo drugo mjesto osvajanjem srebrne medalje u izuzetno kišnim uvjetima. Samo tri mjeseca prije Igara na Europskom prvenstvu Ivan je bacio disk najdalje od svih te hitcem od 57,94 m postavio rekord europskih prvenstava, zauzeo prvo mjesto i osvojio zlatno odličje u Bydgoszczu. Podsjetimo, Ivan je i aktualni europski rekorder s hitcem od 62,13 m (iz 2019. godine).

Atletičarka godine je članica Atletskog kluba osoba s invaliditetom Medulin Mikela Ristoski. U 2021. godini nastavila je niz odličnih rezultata i vrhunskih postignuća. U kategoriji atletičarki s intelektualnim poteškoćama na Paraolimpijskim igrama u Tokiju Mikela je skokom od 5,46 m zauzela treće mjesto i svoje treće uzastopno paraolimpijsko odličje, nakon bronce s Igara u Londonu i zlata s Igara u Riju. Podsjetimo, Mikela je nosila hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja Paraolimpijskih igara u Tokiju. Samo tri mjeseca prije Igara, na europskom prvenstvu u poljskom Bydgoszczu, Mikela je sa skokom 5,54 m osvojila brončanu medalju, ukupno petu europsku medalju u karijeri dosad. Mlada Puljanka već niz godina slovi za najbolju atletičarku u HASOSI-u, a nagrada Hrvatskog paraolimpijskog odbora za najuspješniju sportašicu u razdoblju od 2000. do 2020. godine još je jedan dokaz tome.

Roland Robert Varga proglašen je nauspješnijim trenerom ove godine. Na najvažnijem natjecanju u četverogodišnjem paraolimpijskom ciklusu, na Paraolimpijskim igrama u Tokiju ove godine Roland Robert Varga, trener u Atletskom klubu osoba s invaliditetom Uriho iz Zagreba, osvojio je srebrno odličje sa atletičarom Ivanom Katanušićem. Kako smo već ranije spomenuli, osvojili su i zlatno odličje na Europskom prvenstvu s rekordom europskih prvenstava.

Temeljem Pravilnika o vrednovanju uspješnosti klubova, najuspješnijim klubom u 2020. godini proglašen je Agram atletski klub osoba s invaliditetom iz Zagreba koji je sakupio 7.490 bodova. Najuspješniji klub u 2021. godini je Atletski klub Odisej za osobe s invaliditetom iz Kutine koji je ove godine sakupio čak 13.410 bodova te je sa velikom prednošću nadmašio konkurenciju.

Posebno priznanje HASOSI za uspješno vođenje reprezentacije i osvojene medalje na XVI. Paraolimpijskim igrama Tokio 2020 dodijeljeno je izborniku u mandatu 2017. – 2021. godine g. Damjanu Sediću.

Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom čestita svim dobitnicima nagrada i priznanja.Skip to content