Poziv članicama na posudbu sportskih proteza i trkaćih kolica

Hrvatski paraolimpijski odbor i Japansko Veleposlanstvo u suradnji s Udrugom osoba s amputacijom udova grada Zagreba i Zagrebačke županije, dogovorilo je suradnju s Fondacijom Tetsudokosaikai (skraćeno Kosaikai) iz Tokija, centrom za razvoj i proizvodnju protetičkih pomagala i rehabilitaciju.

Fondacija Kosaikai jedna je od vodećih institucija za razvoj i istraživanje ortotike i protetike u Japanu.

Po potpisivanju ugovora, HPO je zaprimio donaciju od dvije sportske proteze, jednu potkoljeničnu te jednu natkoljeničnu. Kako su proteze trkače namjene, HPO je HASOSI-u ustupio proteze na korištenje.

Nadalje, HASOSI posjeduje Motivation Flying Start trkaća kolica. Namijenjena za utrke na atletskoj stazi i cestovne utrke, kolica su dizajnirana u suradnji sa IPC Agitos Foundation, te predstavljena na Paraolimpijskim Igrama u Londonu 2012. godine. Izrađena od aluminija, kolica su veličine MEDIUM (sjedalo dimenzija 30×48 cm), a teže između 12 i 13 kilograma. Video trkaćih kolica dostupan je na niže navedenom linku.

S ciljem razvoja trkačkog sporta u Hrvatskoj, Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom poziva sve članice koje imaju potencijalne korisnike proteza i trkaćih kolica da kontaktiraju Savez oko daljnjih informacija o korištenju i posudbi sportskih pomagala.

 

 

Video Motivation Flying Start trkaća kolica: https://www.youtube.com/watch?v=uMnDd56saJs&t=29s



Skip to content