Održan operativni sastanak s predstavnicima članica

Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom danas, 17. studenog održao je u Vijećnici Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu operativni sastanak s predstavnicima članica Saveza. Tema sastanka bila je prezentacija novog sustava natjecanja – Hrvatska paraatletska liga, prijedlog kalendara aktivnosti za natjecateljsku sezonu 2023., te otvorena diskusija o potrebnim modifikacijama i mogućnosti provedbe planiranih aktivnosti. Hrvatska paraatletska liga tako je prezentirana kao novi format natjecanja u Hrvatskoj, koja je prvi puta provedena ove godine, a dobar odaziv klubova i veliki interes i entuzijazam sportaša odlični su pokazatelji potencijalne uspješnosti i perspektivnosti ovog projekta. Inače, svrha paraatletske lige jest: poticanje kontinuiranog aktivnog bavljenja sportskim aktivnostima osoba s različitim vrstama i razinama oštećenja sukladno klasifikacijskom sustavu IPC-a na teritoriju Republike Hrvatske. Zatim, potaknuti uključivanje i registraciju novih osoba u sustavu paraatletike, stvaranje mogućnosti za prepoznavanje talenata za postizanje vrhunskih sportskih dometa u paraatletici na međunarodnoj razini natjecanja, a fokus lige je upravo na razvojnoj komponenti.

Tijekom izlaganja ovog projekta, predstavnici članica aktivno su sudjelovali svojim iskustvima i prijedlozima, što je upravo u ovoj fazi planiranja iznimno korisno, te su neka pitanja, uz usuglašavanje prisutnih, ostala otvorena odnosno za dodatnu razradu, kao npr. kriteriji bodovanja, program lige koji se izrađuje po definiranju organizatora natjecanja, okvir podrške Saveza i drugo.

Implementacijom ovakvog sustava natjecanja, zaključeno je također, nameće se potreba osnivanja Natjecateljske komisije, koja bi, uz uvažavanje ciljeva i svrhe lige, preuzela operativniju ulogu kreatora pravila i propozicija ovog sustava natjecanja.

Naposljetku, članice su načelno usuglasile prijedlog rasporeda natjecanja u sustavu Hrvatske paraatletske lige za 2023. godinu:

    1. AK Srce – 2. travnja,
    2. AK Spektar – PH (Cro Open) – 22. i 23. travanj,
    3. AKOSI Agram – 21. svibanj,
    4. PAK Uspon – 18. lipanj,
    5. AKOSI Vinkovci – 27. kolovoza,
    6. AKOI URIHO – 15. listopada.

 

Konačan kalendar aktivnosti bit će definiran i obavljen nakon usuglašavanja sa Stručnom komisijom, Upravnim odborom Saveza i dodatnim dogovorima naprijed navedenih organizatora natjecanja.Skip to content