Mikela Ristoski najuspješnija sportašica, a Luka Bukša najuspješniji mladi sportaš u 2019. godini u izboru HPO-a

Jučer je u Hotelu Sheraton u Zagrebu obilježen dan hrvatskog paraolimpijskog sporta, a održano je i proglašenje najuspješnijih sportaša s invaliditetom u 2019. godini Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Atletičarka Mikela Ristoski, osvajačica brončane medalje na WPA Svjetskom prvenstvu Dubai 2019, proglašena je najuspješnijom sportašicom s invaliditetom. Luka Bukša, zajedno s Emmom Mečić (plivanje), Lukom Wagnerom (boćanje) i Katarinom Strunjak (boćanje), proglašen je najuspješnijim mladim sportašem s invaliditetom. Na WPA Svjetskom juniorskom prvenstvu Nottwil 2019, Luka je osvojio komplet medalja, zlato u bacanju kugle, srebro u bacanju diska i broncu u bacanju koplja.

Najuspješniji sportaš s invaliditetom je Dino Sinovčić (plivanje), najuspješnija ekipa je ženska stolnoteniska ekipa u sastavu Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić. Najuspješnijim stručnim djelatnikom proglašen je Slobodan Glavčić, trener Dine Sinovčića. Krsto Kovačević (šah) i Petra Deša (kuglanje) dobitnici su nagrada za najuspješnije sportaše s invaliditetom u neparaolimpijskim sportovima. Posebno priznanje za izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom uručeno je radijskoj urednici i voditeljici programa Aniti Opačak Krpan. Priznanja Hrvatskog paraolimpijskog odbora za uspješnu suradnju dobili su paraolimpijski odbori Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Hrvatski sportaši s invaliditetom u 2019. godini osvojili su 45 medalja, od toga 17 zlatnih, 10 srebrnih i 18 brončanih, na svjetskim i europskim prvenstvima i kupovima.Skip to content