Mikela Ristoski najuspješnija parasportašica u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora

Danas je u Hotelu Westin u Zagrebu održan Dan hrvatskog paraolimpijskog sporta s prigodnim svečanim proglašenjem najuspješnijih sportaša, ekipa i djelatnika u 2021. godini. Pozdravni govor uputio je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora g. Ratko Kovačić osvrnuvši se na uspjehe hrvatskih parasportaša u prošloj godini. Prisutnima se obratio i izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik za sport g. Tomislav Družak.

Mikela Ristoski, osvajačica brončane medalje na Paraolimpijskim igrama u Tokiju te brončane medalje sa Europskog prvenstva u Bydgoszczu 2021. godine u skoku u dalj u konkurenciji sportašica s intelektualnim poteškoćama, proglašena je najuspješnijom parasportašicom u 2021. godini. Podsjetimo, Mikeli je ovo ukupno treće paraolimpijsko odličje u kolekciji, nakon bronce iz Londona 2012. godine te zlata iz Rija 2016. godine. U svom govoru, te putem video snimke, Mikela se osvrnula na nastup u Tokiju.

„Napravila sam sve što sam mogla, ali je rezultat mogao biti i bolji. Kiša, bez gledatelja, nije bilo bajno. Nismo se mogli družiti, morali smo se čuvati. U Tokiju sam planirala biti srebrna, ali me noge, obzirom na kišne uvjete, nisu baš služile na natjecanju. Sretna sam i zadovoljna medaljom oko vrata.“

Za najuspješniju parasportašicu bile su kandidirane još dvije paraatletičarke – europska prvakinja i europska rekorderka u bacanju kugle F41 Ana Gradečak te srebrna s Europskog prvenstva u bacanju kugle F57 Jelena Vuković.

Najuspješniji parasportaš je Ivan Mikulić, srebrni parataekwondoaš iz Tokija. Ivan je 2021. godine osvojio i srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu. Za najuspješnije parasportaše bili su kandidirani i paraatletičari, osvajači odličja u Tokiju; Ivan Katanušić (srebro u bacanju diska F64), Velimir Šandor (srebro u bacanju diska F52) i Deni Černi (bronca u bacanju kugle F33).

Najuspješnija ekipa sportaša je ženska stolnoteniska ekipa u sastavu Anđela Mužinić i Helena Dretar-Karić koja je na Igrama u Tokiju osvojila brončanu medalju. Najuspješnijim stručnim djelatnikom proglašen je Mladen Tomić, trener parataekwondoaša Ivana Mikulića. U ovoj konkurenciji bili su nominirani i atletski treneri Roland Robert Varga (trener Ivana Katanušića), Ivan Čengić (trener Velimira Šandora), Danial Temim (trener Mikele Ristoski) i Boris Kljaić (trener Denija Černija). Mlade nade temeljem rezultata postignutih u 2021. godini su parastolnotenisač Borna Zohil i plivačka nada Marija Badrov.  

Najuspješnija sportašica u neparaolimpijskim sportovima je kuglačica Ruža Markešić, a najuspješniji sportaš u neparaolimpijskim sportovima je paraobarač Luka Drokan. Prizanje „Milka Milinković“ koje se dodjeljuje za dugogodišnji rad u parasportu pripalo je Jadranki Blagus. Priznanja za medijsku promociju pripala su višegodišnjim pratiteljima parasporta Damiru Senčaru, fotografu HINA-e, te Denisu Lugariću, novinaru HINA-e.

Posebna priznanja Hrvatskog paraolimpijskog odbora za osvojena odličja na Paraolimpijskim igrama u Tokiju dobili su svi osvajači odličja i njihovi treneri.

Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom čestita svim dobitnicima priznanja i nagrada.Skip to content