Međunarodni paraatletski miting Zagreb Open 2023. ugostio natjecatelje iz osam europskih zemalja

Treće izdanje Međunarodnog paraatletskog mitinga Zagreb Open, u organizaciji Paraatletskog kluba URIHO, partnera Hrvatskog paraatletskog saveza i operativnog provoditelja Atletskog kluba Sloboda iz Varaždina, ugostilo je više od sto i deset natjecatelja i natjecateljica iz osam europskih zemalja, uključujući natjecatelje iz trinaest hrvatskih klubova.

Tijekom pozdravih govora prisutnima su se obratili predsjednica Paraatletskog kluba URIHO gospođa Marina Banović, predsjednik Zagrebačkog parasportskog saveza gospodin Josip Držaić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora gospodin Ratko Kovačić, predsjednik Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina gospodin Ivan Vujec te voditelj Službe za natjecateljski sport u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske gospodin Krešimir Kraljević koji je natjecanje i otvorio.

Najuspješniji rezultat natjecanja u seniorskoj konkurenciji postigao je srpski paraatletičar Vladimir Radojičić u bacanju diska F51 s 12.64m, odnosno postignutih 1025 bodova prema RAZA tablicama. Najuspješniji rezultat u konkurenciji seniorki postigla je Čehinja Miroslava Obrova u bacanju kugle F56 sa 6.79m, odnosno 734 boda. U juniorskoj konkurenciji najspješnije rezultate postigli su predstavnici AK Spektar Sara Marić (T47) i Massimo Iveta (F33). Sara je ostvarila 968 bodova prema juniorskim tablicama pretrčavši 100m za 14.36 sekundi dok je Massimo ostvario 390 bodova u bacanju kugle rezultatom 6.49m.

Hrvatski paraatletičari postavili su i tri državna rekorda. Antonio Kosmat (AKOSIS) poboljšao je vlastiti državni rekord u utrci na 400m T38 pretrčavši dionicu za 56.70 sekundi. Marko Radovanac (AK Odisej) postavio je državni rekord u skoku u dalj T46 s 5.20m, dok je Melita Galetić (PAK Karlovac) državni rekord postavila u bacanju koplja F34 s 10.07m.

Međunarodni paraatletski miting Zagreb Open prvo je i trenutno jedino natjecanje ovakvog formata u Hrvatskoj, a projekt je sufinanciran od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

REZULTATI

 

Rezultati hrvatskih paraatletičara postignuti na Međunarodnom paraatletskom mitingu Zagreb Open 2023. boduju se za Hrvatsku paraatletsku ligu 2023, a nakon provedenog 5. kola vodstvo u seniorskoj konukurenciji zadržala je Ivana Purkić (AKOSI Vinkovci), a u juniorskoj Massimo Iveta (AK Spektar). U konkurenciji klubova, vodstvo je zadržao AK Spektar s ukupno ostvarenih 166 bodova.

Do promjene u poretku došlo je u konkurenciji seniora. Erik Fabian Kaurin (AK Odisej) preuzeo je vodstvo s ukupno ostvarenim 3761 bodom, a na drugom mjestu nalazi se Deni Černi (AKI -OTOS-GP) s 3668 bodova. Vodeća u konkurenciji juniorki je Denia Novosel (AKOSI Medulin) s 889 bodova.

Do završetka Hrvatske paraatletske lige 2023 preostala su dva kola, a ona će se odviti prema sljedećem rasporedu:

      • 5. 11. – Paraatletski miting Rijeka (2. kolo) – Stadion Kantrida, Rijeka
      • 26. 11. – Dvoranski paraatletski miting Agram (6. kolo) – Atletska dvorana Zagreb, Zagreb

 

Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske putem Natječaja za sufinanciranje sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2023. godini sufinancira projekt Hrvatska paraatletska liga 2023.

Obračun bodova – 5. kolo – natjecatelji
Obračun bodova – 5. kolo – klubovi Skip to content