Kureja i Sokolov s najuspješnijim rezultatima na Zagreb Openu 2022

Drugo izdanje Međunarodnog paraatletskog mitinga Zagreb Open, u organizaciji Atletskog kluba osoba s invaliditetom URIHO, te u partnerstvu s Hrvatskim atletskim savezom osoba s invaliditetom, ugostilo je gotovo sto natjecatelja i natjecateljica iz osam europskih zemalja, uključujući natjecatelje iz dvanaest hrvatskim paraatletskih klubova.

Tijekom pozdravih govora prisutnima su se obratili predsjednica Atletskog kluba osoba s invaliditetom URIHO gospođa Marina Banović, predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom gospodin Josip Držaić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora gospodin Ratko Kovačić, izaslanica gradonačelnika, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravlje, branitelje i osobe s invaliditetom gospođa Marinka Bakula Anđelić te voditelj Službe za natjecateljski sport u Ministarstvu turizma i sporta gospodin Darko Tot. Paaraolimpijcu Ivanu Katanušića dodijeljen je prigodan poklon za osvajanje srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama Tokio 2020.

Najuspješniji rezultat natjecanja postigao je Slovak Marian Kureja u bacanju čunja u kategoriji F51 sa 32.69 metara, odnosno postignutih 1026 bodova prema RAZA tablicama. Najuspješnija u ženskoj konkurenciji bila je predstavnica Srbije Saška Sokolov koja je koplje u kategoriji F46 bacila 34.63 metra i time postigla 799 bodova. Od hrvatskih predstavnika, najuspješniji je bio paraolimpijac Deni Černi (AKI -Otos-GP) u bacanju kugle F33 s 10.86 metara (916 bodova), a najupješnija Ivana Purkić (AKOSI Vinkovci) u bacanju kugle F38 s novim hrvatskim rekordom 9.24 metara (770 bodova).

Hrvatski paraatletičari postavili su ukupno 11 državnih rekorda. Osim rekorda Ivane Purkić u bacanju kugle F38, državni rekord u bacanju kugle postavila je i Ani Jelenić (PAK Uspon) u kategoriji F33 s 4.34 metra. Državne rekorde u bacanju diska postavile su Melisa Adrović (AKOSI Medulin) u kategoriji F37 s 5.96 metara i Petra Štruklec (AKOSI Agram) u kategoriji F40 s 15.04 metara.

Postavljeno je sedam državnih rekorda u muškoj konkurenciji, od čega su čak pet postavljeni u trkaćkim disciplinama. Državne rekorde na 100 metara postavili su Velimir Turina (AK Odisej) u kategoriji T35 sa 17.20 sekundi, Ivor Milobar (AKOI URIHO) u kategoriji T36 s 14.84 sekunde i Marko Uležić (AK Spektar) u kategoriji F64 s 15.27 sekundi. Marko Uležić je postavio i državni rekord na 200 metara s rezultatom 33.74 sekunde. Državni rekord na 400 metara u kategoriji T38 postavio je Antonio Kosmat (AKOSIS) pretrčavši navedenu dionicu za 56.91 sekundi. Emilio Zonta (AK Spektar) je s 20.01 metrom postavio državni rekord u bacanju diska F55, a državni rekord u bacanju koplja F54 postavio je Marin Županović (AKOSI Vinkovci) s 20.05 metara.

Međunarodni paraatletski miting Zagreb Open prvo je i trenutno jedino natjecanje ovakvog formata u Hrvatskoj, a projekt je sufinanciran od strane Ministarstva turizma i sporta.

 

Rezultati

Državni rekordi – žene

Državni rekordi – muškarci Skip to content