Gotovo 150 natjecatelja iz 9 zemalja na 26. Otvorenom pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u paraatletici

26. izdanje Otvorenog pojedinačnog prvenstva Hrvatske u paraatletici na rasporedu je 22. i 23. travnja u Puli, a natjecanje okuplja devet hrvatskih paraolimpijaca iz Tokija

U organizaciji Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom i Spektra atletskog kluba za osobe s invaliditetom, na stadionu SRC Veruda – Uljanik u Puli u subotu 22. i nedjelju 23. travnja ove godine bit će održano 26. Otvoreno pojedinačno prvenstvo Hrvatske u paraatletici.

Prvenstvo Hrvatske te miting Croatia Open održavaju se četvrtu godinu uzastopno u Puli, a ova godina će biti posebna obzirom da su atletska staza i borilišta u potpunosti obnovljena, čime će ovo paraatletsko natjecanje biti jedno od prvih natjecanja održanih na obnovljenom stadionu.

Na najpopularnije natjecanje u regiji prijavljeno je 147 paraatletičara (261 starteva) iz devet europskih zemalja: Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Crne Gore, Rumunjske, Slovenije i Srbije, a na natjecanju će sudjelovati ukupno 16 članica Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom.

Sam termin natjecanja omogućuje natjecateljima postizanje kvalifikacijskih normi za Svjetsko prvenstvo u paraatletici koje će biti održano u srpnju ove godine u Parizu, te kvalifikacijskih normi za Paraolimpijske igre Pariz 2024.

Mikela Ristoski, Paraolimpijske igre Tokio 2020; autor fotografije: Damir Senčar, HINA

Natjecanje okuplja devet (od deset) hrvatskih paraolimpijaca iz Tokija: osvajače paraolimpijskih odličja, srebrne diskaše Ivana Katanušića (F64) i Velimira Šandora (F52), brončanog u bacanju kugle Denija Černija (F33) i brončanu u skoku u dalj, inače trostruku osvajačicu paraolimpijskih odličja, Mikelu Ristoski (T20). Na startnoj listi nalaze se i višestruki osvajač paraolimpijskih, svjetskih i europskih odličja u skoku u dalj Zoran Talić (T20), aktualni europski prvak u bacanju kugle Miljenko Vučić (F11), bivši europski prvak u bacanju kugle Matija Sloup (F40), kopljaš Vladimir Gašpar (F41) i kuglaš Marijan Presečan (F53).

Deni Černi, Paraolimpijske igre Tokio 2020; autor fotografije: Damir Senčar, HINA

Na Uljaniku ćemo gledati i uspješne inozemne natjecatelje. Na startnoj listi nalazi se predstavnica Srbije Saška Sokolov, dvostruka europska prvakinja (100m i 200m u kategoriji T47) i europska viceprvakinja u bacanju koplja F46 te Slovak Marian Kureja, višestruki osvajač paraolimpijskih odličja u bacanju čunja (F51). Cjelokupnu startnu listu moguće je pronaći klikom na Croatia Open 2023.

Početak natjecanja u subotu je u 12 sati, a službeno otvaranje natjecanja predviđeno je u 13:45 sati. Natjecanje u nedjelju kreće u 10 sati.Skip to content