Croatia Open 2024 okuplja 112 natjecatelja iz 14 zemalja

U organizaciji Hrvatskog paraatletskog saveza i Spektra atletskog kluba za osobe s invaliditetom, na stadionu SRC Veruda – Uljanik u Puli u subotu 6. i nedjelju 7. travnja ove godine bit će održano 27. Otvoreno prvenstvo Hrvatske u paraatletici – Croatia Open.

Prvenstvo Hrvatske te miting Croatia Open održavaju se petu godinu uzastopno u Puli, a postignuti rezultati hrvatskih paraatletičara bodovat će se i za poredak u Hrvatskoj paraatletskoj ligi 2024. Na najpopularnije natjecanje u regiji prijavljeno je 112 natjecatelja iz 14 zemalja (s 2 kontinenta): Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Crne Gore, Grčke, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Slovačke i Tunisa, a na natjecanju će sudjelovati ukupno 17 članica Hrvatskog paraatletskog saveza.

Sam termin natjecanja omogućuje natjecateljima posljednju priliku za postizanje propisanih kriterija za nastup na Svjetskom prvenstvu u paraatletici, koje će biti održano u svibnju ove godine u japanskom Kobeu. Osim toga, postignuti rezultati na ovom natjecanju ulaze u obračun formule za dodjelu kvalifikacijskih kvota za Paraolimpijske igre Pariz 2024.

Natjecanje okuplja i najuspješnije hrvatske paraatletičare: osvajače paraolimpijskih odličja iz Tokija, srebrne diskaše Ivana Katanušića (F64) i Velimira Šandora (F52), brončanog u bacanju kugle Denija Černija (F33) i brončanu u skoku u dalj, inače trostruku osvajačicu paraolimpijskih odličja, Mikelu Ristoski (T20). Na startnoj listi nalaze se aktualni europski prvak u bacanju kugle Miljenko Vučić (F11), bivši europski prvak u bacanju kugle Matija Sloup (F40) i kuglaš Marijan Presečan (F53).

Na Uljaniku ćemo gledati i uspješne inozemne natjecatelje. Na startnoj listi nalazi se svjetska rekorderka u bacanju diska i kugle u kategoriji F41, šesterostruka paraolimpijska pobjednica i peterostruka svjetska prvakinja Tunižanka Raoua Tlili koja će u Puli bacati i kuglu i disk te dvostruki paraolimpijski pobjednik u bacanju čunja F51 Željko Dimitrijević (Srbija).

Službeno otvaranje natjecanja, u sklopu kojeg će biti dodijeljena priznanja najuspješnijem atletičaru, atletičarki, treneru i klubu u 2023. godini, predviđeno je subotu u 12:15 sati, a početak natjecanja u 12:30 sati. Natjecanje u nedjelju kreće u 10 sati.

Detaljnije informacije o natjecanju, uključujući informacije o akreditiranju medija, moguće je pronaći u rubrici Aktualnosti – Croatia Open 2024. Novosti s Prvenstva moguće je pratiti i putem Facebook stranice te Instagram profila Saveza.Skip to content